Pysanka (pysanky i flertal) er en østeuropæisk tradition, som kan dateres til før-kristen tid. Kunstarten forbindes særligt med Ukraine, men i flere østeuropæiske lande finder man lignende kunstarter.
Ordet pysanky kommer fra det ukrainske verbum pysaty, der betyder at skrive. Derfor taler man om, at man skriver pysanky – ikke at man tegner eller maler. Traditionelt er pysanky lavet med naturmaterialer, som alle har haft adgang til, og selv de fattigste familier kunne skrive pysanky. Dermed har det været en fast bestanddel i alle hjem, særligt omkring påske.
En del overtro knytter sig til pysanky. F.eks. er der historien om den lange, kolde vinter, der kom så hurtigt, at trækfuglene ikke nåede at flyve sydpå. De frøs og led i det kolde vejr og faldt til jorden, alt for kolde til at flyve eller klare sig selv. Bønderne bragte fuglene ind i deres hjem og gav dem føde og varme gennem den kolde vinter. Da foråret kom, åbnede bønderne deres hjem og gav fuglene friheden tilbage. Fuglene fløj ud og blev væk i flere dage. Da fuglene vendte tilbage, bragte de dekorerede pysanky til hver af bønderne som tak for, at de havde reddet deres liv. Ifølge historien har man siden da altid dekoreret æg i foråret.
Grundlæggende symboliserer ægget liv og genfødsel, hvilket vi også genkender i vesteuropæisk kultur. Som national kunstart har pysanky udviklet sig gennem generationer. Symboler er glemt, nye er kommet til, og andre har skiftet betydning, men hvert ægs unikke udsmykning bærer en særlig betydning gennem de symboler, kunstneren har valgt.
Typiske symboler anvendt i traditionel pysanky:
Også valg af farver tillægges særlig betydning, således at et pysanky kunne dekoreres med et særligt budskab til modtageren. F.eks. ville et æg, der skulle gives til teenagere, have meget hvidt på sig, da hvid symboliserer renhed, og at deres fremtid var en ren tavle, de selv skulle i gang med at skrive på.
I dag ses stadig de helt traditionelle udsmykninger af pysanky – typisk i farverne gul, orange, rød, brun og sort – men mere moderne stilarter og farvebrug dominerer nu.
Kilder: