Skal ægget tømmes, inden jeg går i gang?

Det er en smagssag og et temperamentsspørgsmål, om du foretrækker at arbejde med fulde eller tømte æg.


Traditionelt har man arbejdet med fulde æg, og man har heller ikke tømt dem efter farvning og lak. Æggets indhold vil så langsomt tørre ind og til sidst efterlade en lille hård kugle inde i ægget, som man kan høre, når man ryster det. Der er dog risiko for, at ægget udvikler gasser og eksploderer i processen, hvorefter en ”liflig duft” af rådne æg spreder sig. Det har jeg ikke nerver til, så jeg arbejder med æggene fulde, men tømmer dem efter lakering. Andre foretrækker at tømme æggene inden farve, og der er fordele og ulemper ved begge. Se oversigten nedenfor.

At arbejde med fulde æg

Fordele

  • Lettere at håndtere (synes jeg)
  • Ægget synker til bunds i farvebadet
  • Du kan arbejde med ægget, så snart det har stuetemperatur

Ulemper

  • Risiko for, at det færdige æg går i stykker, når du tømmer det
  • Det tager længere tid at afvokse ægget
  • Skal lakeres inden tømning

At arbejde med tømte æg

Fordele

  • Du risikerer ikke at ødelægge et æg, du har brugt lang tid på, i forbindelse med tømning
  • Afvokses hurtigt
  • Tomme skaller kan opbevares i ubegrænset tid

Ulemper

  • Tomme skaller vil flyde ovenpå i farvebadet og skal derfor holdes nede
  • Hullet fra tømning skal fyldes - det kan være svært, hvis hullet er stort
  • Tømning skal ske god tid i forvejen, da de skal være helt tørre, før du begynder at arbejde med dem
  • Tomme skaller er i større risiko for, at der kan trænge fugt ind gennem æggets overflade, hvorved ægget ødelægges
unsplash